Kontaktni fungicid, hromistacid i baktericid sa preventivnim delovanjem.
Aktivna materija: Bakar-hidroksid 368,5 g/l (240 g bakarnog jona/l)
Formulacija: Koncentrovana suspenzija (SC)
Pakovanje: 50 ml, 250 ml, 1 l i 5l
Opis
- PRIMENA
- KARAKTERISTIKE
- GDE KUPITI?
Usevi
Krompir, paradajz, krastavac, začinska paprika, breskva, malina, jabuka, vinova loza, višnja, šljiva, leska, borovnica i šećerna repa
Krompir
- Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Phytophthora infestans) i prouzrokovača crne pegavosti (Alternaria solani) u koncentraciji 0,3–0,4% (30-40 ml/10 l vode).
- Vreme primene: tokom faze intenzivnog rasta i cvetanja (BBCH 19-51/69).
Paradajz
- Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Phytophthora infestans) i prouzrokovača crne pegavosti (Alternaria solani) u koncentraciji 0,3–0,4% (30-40 ml/10 l vode).
- Vreme primene: tokom faze intenzivnog rasta, cvetanja i formiranja plodova (BBCH 19-79).
Krastavac
- Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Pseudoperonospora cubensis) u koncentraciji 0,3–0,4% (30-40 ml/10 l vode).
- Vreme primene: od faze 2-3 lista (BBCH 12-13), pa do faze kada je otvoreno 3-5 cvetova na glavnom stablu (BBCH 63-65).
Začinska paprika
- Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača bakteriozne pegavosti paprike (Xanthomonas euvesicatoria) u koncentraciji 0,4-0,6% (40-60 ml/10 l vode).
- Vreme primene: od razvoja 4-5 pravog lista na glavnom stablu (BBCH 15) do faze razvoja plodova (BBCH 71-75).
Breskva
- Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača kovrdžavosti lišća (Taphrina deformans) u koncentraciji 0,6-0,8% (60-80 ml/10 l vode).
- Vreme primene: pre kretanja vegetacije do početka bubrenja lisnih pupoljaka (faza 01 BBCH skale).
Malina
- Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača kestenjaste pegavosti i sušenja lastara maline (Didymella applanata) u koncentraciji od 0,4% (40 ml/10 l vode).
- Vreme primene: tokom faze intenzivnog rasta izbojaka (visina 20-120 cm) pa do početka cvetanja rodnih grana, u intervalima 8-10 dana, u zavisnosti od infekcionog potencijala i uslova za zarazu.
Za suzbijanje bakteriozne plamenjače maline (Pseudomonas syringae) u koncentraciji 0,4% (40 ml na 10 l vode) u prolećnom tretmanu i 0,5% (50 ml na 10 l vode) u jesenjem tretmanu.
Jabuka
- a) Za suzbijanje prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis):
- u koncentraciji od 0,7%pred kretanje vegetacije (00-03 BBCH skale).
- u koncentraciji od 0,5% u periodu bubrenja i pucanja pupoljaka do faze „mišje uši“ (07-54 BBCH skale).
- b) Za suzbijanje bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora):
Organizovati vreme primene i koncentracije po fazi razvoja u koncentraciji od 0,7%.
- u koncentraciji od 0,5% pred kretanje vegetacije (00-03 BBCH skale).
- u koncentraciji 0,15–0,25% u periodu bubrenja i pucanja pupoljaka do faze „mišje uši“ (07-54 BBCH skale).
- u koncentraciji 0,1-0,12% u periodu početka cvetanja (55-57 BBCH skale).
Vreme primene: neposredno pred cvetanje i tokom cvetanja (59-69 BBCH skale).
Vinova loza
- Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Plasmopara viticola), u koncentraciji 0,3-0,4% (30-40 ml/10 l vode).
- Vreme primene: tokom faze intenzivnog porasta (BBCH 15-16), cvetanja i razvoja bobica (BBCH 53-79), u zavisnosti od infekcionog potencijala i uslova za zarazu.
Višnja
- Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača bakterioznog sušenja višnje (Pseudomons syringae), u količini 1,4-1,8 l/metru visine stabla/ha.
- Vreme primene: od završene berbe pa do opadanja 70% listova.
Šljiva
- Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), u količini 5-6 l/ha.
- Vreme primene: preventivno u toku mirovanja vegetacije.
Leska
- Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača bakteriozne plamenjače leske (Xanthomonas arboricola pv. corylina) u količini 6,5 l/ha (1,5 l m visine/ha).
- Vreme primene: Prvi tretman u proleće, na početku otvaranja pupoljaka; drugi tretman posle berbe; treći tretman u jesen kada je opalo 2/3 listova.
Borovnica
- Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača bakterioznog izumiranja i rak rana voćaka (Pseudomonas syringae) u količini 5 l/ha (50 ml/100 m²).
- Vreme primene:
tretman na početku vegetacije kada su prvi listovi razvijeni do faze kada su prvi cvetni pupoljci otvoreni na produženoj cvasti (BBCH 13-57);
tretman u jesen, kada je opalo 75% listova.
Šećerna repa:
- Za suzbijanje prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe (Cercosora beticola), preventivno pre pojave prvih pega, od faze zatvaranja redova do faze kada je koren dostigao veličinu za vađenje (BBCH 39-49). Koristi se u količini 5 l/ha, maksimalno 4 tretmana u toku godine, u intervalu 7-14 dana.
Mogućnost mešanja
Everest nije kompatibilan sa kiselinama, dilkoranom i kalcijumpolisulfidom. Ne meša se sa preparatima jako kisele reakcije (hlorpirifos, dimetoat).
Bakarni hidroksid, aktivna materija preparata Everest, spada u multi-site fungicide sa širokim spektrom delovanja na: gljive, plamenjače, bakterije, alge itd. Bakar smanjuje osetljivost biljaka, posebno drvenastih (vinova loza, voće i ukrasno bilje), na niske temperature. Preparati na bazi bakar-hidroksida mogu biti fitotoksični ukoliko se primene u uslovima hladnog i vlažnog vremena.
Napomena
Kod visoke tehnologije proizvodnje voća, sa obaveznim zalivanjem, protivgradnim mrežama, travnim pojasom i intenzivnim đubrenjem, Everest se preporučuje uglavnom u registrovanim količinama pre kretanja vegetacije, a posebno posle berbe, i to dva puta, u količini od 7 kg/ha. Slično je kod koštičavog voća, gde su bakterioze znatno prisutnije.
Naše proizvode možete kupiti na nekom od mnogobrojnih maloprodajnih mesta širom Srbije. Detaljnu listu i Vama najbliže prodajno mesto možete pronaći na sledećem linku.